A tűszúrás gyógyít

2013-01-30 A tűszúrás gyógyít A hagyományos kínai orvoslás alapvető módszere az akupunktúrás kezelés.

A hagyományos elképzelések szerint az energia – nevezzük Qi - nek, a testben meridiánokban –a szervezet energiacsatornáiban – kering. Betegségekben a Qi harmonikus áramlásában zavar keletkezik.Ez annyit jelent, hogy az energiából az adott meridiánban vagy túl sok, vagy túl kevés áramlik a szervekhez, szövetekhez.

Ezek az energia blokkok gyakran a periférián jönnek létre – fájdalmak, kellemetlen izomfeszülések, mozgáskorlátozottság pl.isiász, lumbágó, teniszkönyök formájában. Tűszúrások segítségével a testfelszínen, a meridiánok mentén elhelyezkedő akupunktúrás pontok ingerlésével a fájdalmat okozó blokkok megszüntethetők, így az áramlás helyreáll.

Az elmúlt 20 évben neurobiológiai tudományos vizsgálatok történtek a hatásmechanizmusok tisztázására. A kutatások megállapították, hogy az akupunktúra több helyen –gerincvelő, középagy, hipotalamusz aktiválja a szervezet saját erőit, így játszva szerepet a fájdalom csillapításában.

Az elmúlt évek során klinikai vizsgálatok sokasága bizonyítja az akupunktúra hatékonyságát olyan betegek fájdalmának enyhítésében is, akiket korábban hiába kezeltek hagyományos gyógyító eljárásokkal. Nemcsak a gyógyulás folyamatát gyorsítja, hanem csökkenti a gyógyszerfogyasztást és a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát.