Akupunktúra és a rákos megbetegedések

2013-03-12 Akupunktúra és a rákos megbetegedések Akupunktúrával csökkenthető a rákos megbetegedésekhez kapcsolódó kimerültség.

Brit kutatók emlődaganatos nőkön vizsgálták az akupunktúrás kezelések hatását és arra a megállapításra jutottak, hogy ezzel a módszerrel enyhíteni lehet a betegek kimerültségét, krónikus fáradság érzését, javítani lehet a depressziós hangulaton, csökkenthető a szorongás, a feszültség, mindezek által javítható az életminőség.

A daganatos betegségek kezeléséhez használt kemoterápiás gyógyszerek pszichés megterhelést, stresszt, krónikus fájdalmakat, vérszegénységet okoznak így hozzájárulnak a kimerültség érzésének kialakulásához. A Manchesteri Egyetem kutatói több száz rákbeteget vontak be a vizsgálatba, olyanokat, akik átestek kemoterápián és több mint egy éve krónikus fáradságra panaszkodnak. A beteg egyik csoportját hat héten keresztül kezelték akupunktúrával, a másik csoportot nem. A kimerültség mértékét egy pont skála segítségével vizsgálták minden kezelés előtt és azt követően. Az akupunktúrás kezelésben részesült daganatos betegek körében kimutathatóan csökkent a fáradságérzésre adott pontok száma.

A tanulmányukat úgy összegezték a kutatók, hogy az akupunktúra hatékony módszer a kemoterápiás kezeléssel összefüggésbe hozható kimerültség, fáradság tüneteinek enyhítésére, így javítva a betegek életminőségét.