Hogyan küzdjünk a nátha ellen?

2012-11-04 Hogyan küzdjünk a nátha ellen? Ahogy hűvösebbre, hidegebbre fordul az idő, egyre több ember lesz náthás. A megelőzésre, vagy a gyorsabb gyógyulásra több lehetőség is a rendelkezésünkre áll. Melyek ezek?

Mozgás: Számos vizsgálat igazolja, hogy a rendszeres, heti legalább három alkalommal minimum 45 percig végzett testmozgás – amely lehet akár egyszerű séta is – jelentősen csökkenti a megfázás kockázatát, valamint 30-50% -kal gyorsabb felépülést eredményezhet. Az edzés ugyanis serkenti az immunrendszert, javítja a szervezetünk fertőzésre adott válasz reakcióját. Ez jóval több, mint amit gyógyszerrel el lehet érni. Ha megfáztunk (folyik az orrunk, fáj a torkunk) mérsékeljük a testmozgást, pl. sétáljunk. Maradjunk viszont ágyban láz, nyirokcsomó duzzanat esetén. Lábadozási időszakban pedig fokozatosan kezdjük újra az edzést.

Gyógynövények: A Hagyományos Kínai Orvoslás régóta alkalmaz különböző gyógynövényeket. Használatukkal szintén megelőzhetjük, enyhíthetjük e betegség tüneteit. A teljesség igénye nélkül néhány: Ehinacea - az egyik legismertebb, leggyakrabban alkalmazott gyógynövény, megelőzésre is. Ginzeng – ebben az esetben az ellenálló képesség növelésére alkalmazzák. Hársfavirág –láz, köhögés esetén. Gyömbér – természetes köhögés csillapító. Fokhagyma –természetes baktérium, vírus és gombaölő hatású. Homoktövis- rendkívül magas C-vitamin tartalma kiváló immunerősítő Borsmenta – illóolajként. Kamilla – rendkívül sokoldalú hatás, gyulladás csökkentő, köhögés csillapító. Bodza – izzasztó, köhögés csillapító. Kakukkfű –hörghurutban.

Természetesen ne feledkezünk el az akupunktúrás kezelés lehetőségéről sem. Az akupunktúra használható megelőzésre – pl. ilyenkor ősszel, évszakváltáskor az immunrendszer erősítésre rendkívül jó hatású. Valamint, ha már kialakult a nátha, az akupunktúrás kezelés segít a gyorsabb felépülésben.