Rossz alvás - magas vérnyomás?

2012-11-12 Rossz alvás - magas vérnyomás? Egy közelmúltban befejeződött nemzetközi kongresszuson olasz kutatók olyan tanulmányt ismertettek, amelyben kimutatták, hogy a rossz alvás nehezen kezelhető, gyógyszerekre rosszul reagáló magas vérnyomással jár együtt.

Az olasz kutató orvos csoport műszerek segítségével figyelte a betegek alvását, regisztrálta a vérnyomás értékeket. Gondosan feljegyezték a betegek szív-érrendszeri tüneteit, kockázati tényezőit, szorongásra, depresszióra utaló adatokat. A megfigyeléseik a következő eredményeket mutatták: nem csak az alvás időtartama, de a minősége is nagyon fontos.  A másik fontos megfigyelés pedig az volt, hogy nők esetében a rossz alvás szorosan összefüggött a depresszióval, vérnyomás emelkedéssel. A rosszul alvó nők csoportjában kb. ötször volt gyakoribb a magas vérnyomás – gyógyszeres kezelés mellett is - mint a jól alvók körében. A vérnyomás problémával küzdő nők között gyakoribb a depresszióra való hajlam, mint a férfiak között.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint nem mindegy, hogy mikor fekszünk le aludni. Fontos, hogy ez éjszaka, a Yin időszakában történjen! Az alvászavarok akupunktúrás kezelése előtt fontos tisztázni, hogy milyen problémával állunk szemben. A betegnek elalvás nehézsége, vagy átalvási zavara van? Társul e az alvászavarhoz gyakori álom? Valamint az akupunktúra szempontjából lényeges az is, hogy ha éjszakai ébredés fordul elő, akkor az melyik órában történik, vissza tud e aludni a paciens?

Az alvászavarok számos egyéb problémával járhatnak együtt, pl. elhízás. Az alvással összefüggő problémák kezelésére kiváló lehetőség az akupunktúra!  Számos előnye mellett talán a legfontosabb, hogy alkalmazásával nem alakul ki a hozzászokás veszélye, mint a gyógyszereknél. És nem utolsó sorban a kiváltó okot szünteti meg.