Tél és a depresszió

2013-02-09 Tél és a depresszió Az elsődleges ok a fény hiánya. Jellemző tünet a kedvetlenség, fáradékonyság, érdektelenség, aluszékonyság, de időnként előfordulhat nyugtalanság ingerlékenység is.

Az elsődleges ok a fény hiánya, hiszen a trópusokon ez a probléma nem jelentkezik. A kevés napfény szervezetünkben alacsony szerotonin szintet eredményez és ez bizony jelentős mértékben befolyásolja kedélyállapotunkat. Jellemző tünet a kedvetlenség, fáradékonyság, érdektelenség, aluszékonyság, de időnként előfordulhat nyugtalanság ingerlékenység is. Kialakulhat étvágytalanság, vagy fokozott étvágy.

Mit lehet tenni?

Mozogjunk sokat a szabadban! Ez a legjobb természetes gyógymód! Ha előbújik a nap, egy séta, egy kirándulás a természetes napfényben, rendkívül jótékony hatású. A mozgás hatására pedig a szervezetünkben endorfinok szabadulnak fel, melyek örömteli érzést okoznak. Szánjunk több szabadidőt magunknak, ezt az időt fordítsuk  olyan tevékenységre, melyek örömmel fogadunk, például nézzünk meg egy jó filmet, hallgassunk zenét, találkozzunk  barátokkal.

Próbáljuk meg a negatív gondolkodásunkat megváltoztatni - ami nem könnyű ugyan, de tudatos törekvéssel mindenki képes észrevenni a környezetében a jó dolgokat, az élet apró örömeit. Bármit csinálunk – akár a házimunkát- a valóság megélésére, elfogadására törekedjünk, próbáljuk meg élvezni és ne a már megtörtént eseményeken rágódjunk, vagy a jövőn aggódjunk! A társas kapcsolatok ápolása, a barátokkal, szeretteinkkel töltött idő alapvető emberi igény, eloszlatja a rosszkedvet!

Ha mindezek nem vezetnek eredményre, forduljunk segítségért.