Természetes segítség klimaxban

2012-11-19 Természetes segítség klimaxban Rengeteg változáson esik át a női szervezet menopauza idején. Hőhullámok, fokozott verejtékezés, depresszió, testsúlynövekedés stb. csak a leggyakoribb tüneteket említve.

Általában 50 éves életkor környékén jelentkezik, természetesen korábban és később is bekövetkezhet. A petefészkek ciklikus működése, hormonok termelődése fokozatosan leáll, a menstruáció abbamarad. Milyen következményei vannak a kialakult hormonhiánynak?

Az anyagcsere lassul, a bőr elvékonyodik, kiszárad.  A testalkat megváltozik, plusz zsírszövet jelenik meg nem csak a tipikus nőies helyeken. A koleszterin anyagcserében bekövetkező változások hatására ugrásszerűen megnövekszik a szív- érrendszeri betegségek száma, köztük a szívinfarktus kockázata. Lecsökken a csontok sűrűsége, csontritkulás következtében pedig fokozódik a törések előfordulása. Az ízületekben kopás, fájdalom jelentkezhet. A hüvely nyálkahártyája szintén szárazabbá válik, ennek következtében a nemi élet kevesebb örömet okoz, esetleg fájdalmassá válhat. Könnyebben alakulnak ki gyulladásos problémák. A belső szervek kötőszöveteinek, izomzatának rugalmassága csökken, előreeshetnek a női nemi szervek, inkontinencia alakulhat ki.

Mit tehetünk?

Az akupunktúrával, mint alternatív terápiás módszerrel igen eredményesen befolyásolhatjuk a klimaxban előforduló panaszokat. Természetesen az akupunktúrás kezelés megkezdése előtt a tünetek részletes felmérésével optimalizálni lehet mindenki számára a legmegfelelőbb terápiát. Valamint az akupunktúrát kiegészítő táplálkozási javaslatokkal szintén csökkenthetők a tünetek.

Nem szabad megfeledkezni a rendszeres, évenkénti nőgyógyászati szakvizsgálatról sem!